Jest to metoda, która polega na chłodzeniu tkanki tłuszczowej w celu doprowadzenia do jej rozpadu (lipolizy). Efektem zabiegu jest redukcja tkanki tłuszczowej. Na skutek zamrażania lipidy znajdujące się w komórkach tłuszczowych są uwalniane i transportowane przez układ limfatyczny.
Ja wygląda zabieg?
Zabieg nie wymaga żadnych dodatkowych przygotowań. Trwa około godziny. Do obszaru zabiegowego zostaje przyłożony specjalny aplikator. Następnie ustawiamy odpowiednią temperaturę zamrażania i aplikator zasysa tkankę. Głównym celem zabiegu jest takie ochłodzenie komórek tłuszczowych, aby spowodować ich obumarcie. Komórki tłuszczowe (adipocyty) znajdujące się w tkance podskórnej to głównie komórki, które są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i są szczególnie wrażliwe na działanie niskich temperatur. Zamrożone komórki tłuszczowe stopniowo są usuwane i wydalane z organizmu, dzięki czemu z tygodnia na tydzień po zabiegu grubość tkanki tłuszczowej maleje.
W trakcie zabiegu odczuwalne jest zasysanie aplikatora oraz delikatne szczypanie szczególnie na początku zabiegu. Po zabiegu w miejscu przyłożenia może się pojawić zaczerwienienie i siniaki.
Zalecana seria to 2-4 zabiegi nie częściej niż co 4 tygodnie.
- niewydolność wątroby i nerek
- choroba Reynaud’a
- pokrzywka na skutek silnego wyziębienia skóry
- krioglobulinemia (uszkodzenie antyciał w niskich temperaturach)
- hypoproteinemia (obniżenie stężenia białka we krwi)
- nietolerancja krioterapii
- aktywna cukrzyca
- gorączka, stany infekcyjne
- ciąża lub karmienie
- zapalenie skóry
- egzema
- choroby nowotworowe
- rozstępy i blizny w polu zabiegu
- opalanie lub inny zabieg z wykorzystaniem UVA na 5 dni przed zabiegiem.
Rezultaty po zabiegu nie są widoczne od razu. Dla uzyskania efektów w trakcie serii zabiegów należy przestrzegać zasad zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej. Efekty końcowe uzyskujemy po odczekaniu od kilku tygodniu do kilku miesięcy. Jest to czas potrzebny na eliminację z organizmu uszkodzonych podczas zabiegu komórek tłuszczowych. Są one usuwane z ciała w trakcie procesu metabolicznego organizmu.
Made with Mobirise web page maker